Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2.hétfolyam

2012.04.20

Hozzávalók:

  • 1,20 kg liszt
  • 0,15 kg cukor
  • 0,10 kg vaj
  • 0,05 kg élesztő
  • 0,05 kg mazsola
  • 0,015 kg só
  • 4 db tojássárgája
  • 0,65 l tej
A tejet felmelegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kávéskanál cukrot, mely ha feloldódott, annyi lisztet teszünk hozzá, amennyi fakanállal könnyen keverhető.
Ezt a félsűrű kovászt liszttel behintjük és meleg helyre tesszük keleszteni.
Begyúrás előtt a tojást cukorral, vajjal, sóval, keverés közben felmelegítjük, majd beleöntjük a már megkelt kovászba. Elkeverés után hozzátesszük a maradék lisztet és jól kidolgozzuk. Befejezés előtt hozzáadjuk a tisztított mazsolát.
Pihentetés után a tésztát feldaraboljuk, megfonjuk, tojással bekenjük. Sütés e1őtt 10-15 perccel ismét megkenjük.
Meleg sütőtérben (215 C°) sütjük.
Az 1 kg-os vagy ennél nagyobb fonott kalácshoz keményebb tésztát gyúrunk.

 

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
30 dkg margarin
35 dkg+5 ek porcukor
6 tojás
15 dkg kókuszreszelék
0,5 dl rum
kevés tejföl
2 ek kakaó
4-5 ek lekvár
1 cs vaníliás cukor
1 kk szódabikarbóna
1 mk fahéj

Elkészítés:

50 dkg lisztből, 20 dkg margarinból, 2 evőkanál kakaóból, 25 dkg porcukorból, 1 csomag vaníliás cukorból, 1 kiskanál szódabikarbónából, 4 tojássárgájából 1 csapott mokkáskanál fahéjjal, kis tejföllel puha tésztát készítünk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, és zsírozott tepsibe tesszük. Lekvárral megkenjük, erre jön a töltelék. A töltelékhez 10 dkg margarint 5 evőkanál porcukorral, 0,5 dl rummal habosra keverünk, majd beleteszünk 15 dkg kókuszreszeléket és 6 tojás felvert habját. A lekváros lapra kenjük, és a másik lappal beborítjuk. Sütőbe tesszük. Amíg a tészta sül, a következő mázt készítjük el: 2 tojássárgáját és 10 dkg porcukrot összekeverünk, majd a megsült, de még forró tészta tetejére kenjük.

Hozzávalók:


Piskótához:
20 dkg liszt
10 kanál víz
4 db tojás
30dkg porcukor
10 dkg darált dió
˝ csomag sütőpor

besamelhez:
3 dl tej
4 ek. liszt

krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája

mázhoz:
2 tojás fehérje
10 dkg cukor

Elkészítés:

A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütőporos lisztet.
A fehérjét kemény habbá verjük.
A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze.
A tejet felforraljuk, a forrásban lévő tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besűrűsödik.
A krém alapanyagokat kézi habverővel összedolgozzuk.
A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez.
A mázhoz a tojás fehérjét gőz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrot.
A piskótát megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a mázat.
Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.